Artikelen

De pastor en de coach. Religieuze aspecten van coaching

artikel thumbnail
Sijtze de Roos

Coaches houden zich doorgaans verre van transcendente zijnsvragen. Niettemin werken ook zij terdege mee aan betekenisconstructie. Daarmee zijn er, denken wij, genoeg overeenkomsten om te mogen stellen dat religie in onze cultuur een duidelijk stempel op zowel inzet als vormgeving van coaching zet…

Tijdschrift voor Coaching

Lees artikel

Teruggaan om te groeien. De Transitiecirkel als dialoogmodel

artikel thumbnail
met Marnix Reijmerink

Wanneer we terugkijken op onze levenslijn zullen velen van ons zien dat er in ons contact met secure bases ook kwetsuur en teleurstelling is ontstaan. Dat gebeurde op belangrijke momenten of in perioden waarin onze secure bases er onvoldoende of niet voor ons waren. Deze ervaringen beïnvloeden (eigenlijk altijd onbewust) de wijze waarop wij later omgaan met vragen van verbinding, hulp vragen, nieuwsgierig kunnen zijn, uitreiken, intimiteit vormgeven, een positieve of negatieve kijk hebben op gebeurtenissen, enzovoorts. Zo kunnen we, leraren, onze eigen onvervulde verlangens naar contact pr…

Van 12 tot 18

Lees artikel

Secure Bases. Bakens onderweg bij transitie

artikel thumbnail
Denise van Geelen-Merks

Als we gegijzeld worden door onze oude hechtingspatronen en onze gestolde rouw (niet genomen rouw als antwoord op een onderbroken hechting), dan kunnen we elkaar nauwelijks bereiken. Het vraagt van ons beiden keer op keer de bereid- heid om opnieuw uit te reiken. Voorbij de oude hechtingswonden. Te geloven en te ervaren dat je opnieuw kunt komen…

Vuurvogel

Lees artikel

Een nieuw begin. Over afscheid nemen in de praktijk van de professioneel begeleider

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm

Afscheid nemen is een beetje als sterven. In dit artikel onderzoeken de auteurs de moeite met afscheid nemen binnen de context van werk en organisatie en plaatsen ook het zakelijke afscheid in het licht van hechting en verbinding. Zij laten zien dat afscheid, verlies en daarmee de mogelijke rouw als reactie op dat verlies, geen eindpunt is op een rechte lijn in de tijd, maar een terugkerend thema binnen een zich steeds herhalend cyclisch patroon: zonder einde geen nieuw begin. Deze thema’s worden verkend, mede aan de hand van een krachtig model: de Transitiecirkel. Dit is gebaseerd op het…

Tijdschrift voor Begeleidingskunde

Lees artikel

De Transitiecirkel. Dialoog over verbinden, afscheid nemen en rouwen

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm

Wanneer verandering een constante is binnen werk en loopbaan, dan is verlies een zekerheid. Elke verandering begint namelijk met een einde. De emotionele en psychologische aspecten van het omgaan met verandering, de transitie, laten zich dan ook het beste uitdrukken in termen van afscheid nemen en omgaan met verlies. Wanneer er sprake is van verlies, dan is rouw als natuurlijke en diepmenselijke reactie op dat verlies vlakbij. De Transitiecirkel dient als hulpmiddel in ontmoeting en gesprek om deze onderwerpen te verkennen en te onderzoeken welke plek afscheid nemen had in de loopbaan tot d…

Hoofdstuk in Het Complete Loopbaanboek

Lees artikel

Dubbele loyaliteit, dubbele identiteit

artikel thumbnail
Leona van Aarsen

Identiteit is geen statische of gestolde eenheid. Het is veeleer een organisch veranderende, steeds in beweging zijnde systemische notie. Nergens is dat beter te zien dan bij migranten, die, huis en haard achterlatend, ook deels hun ‘oude’ identiteit achterlaten en de ontstane ruimte met wezenlijk nieuwe elementen vullen. Met de fysieke reis die migranten a eggen, leggen ze ook een reis in hun identiteit af. Identiteit kan als het ware terugblikkend begrepen worden en is het resultaat van een achterwaartse reis, naar plekken, mensen en gebeurtenissen waar we al geweest zijn…

Counselling Magazine

Lees artikel

Hoeveel rouwverlof heeft nabestaande nodig?

artikel thumbnail
Joke Wilking
Trouw

Lees artikel

Wil je me precies vertellen wat je voelt?

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm

Marshall B. Rosenberg (6 oktober 1934 – 7 februari 2015) was de grondlegger van de geweldloze, of verbindende communicatie. In dit artikel willen we zijn gedachtegoed eren. We laten de betekenis van zijn benadering voor onze emoties en onze relatie met de ander zien. Hiermee geven we een eigentijdse invulling aan de oproep van Aristoteles, ruim twee millennia geleden: “Richt de juiste emotie op de juiste persoon, op de juiste plaats, op het juiste moment en in de juiste mate.”…

Tijdschrift voor Coaching

Lees artikel

Rouw op de werkvloer. Als een collega overlijdt

artikel thumbnail
Elles Beijers

Niet elk bedrijf heeft een protocol. Ik zou willen adviseren dat tóch te regelen. Ik merk vaak dat er weerstand is, dat mensen zeggen: dat komt wel als het zover is’. Maar in tijden van stress gebeurt er zo ongelooflijk veel, waardoor je sneller dingen over het hoofd ziet. Een protocol gaat over heel praktische zaken, van ‘wie krijgt gelegenheid om naar de uitvaart te gaan’ tot ‘wie heeft contact met de nabestaanden’. Maar ook: hoe instrueer je collega’s wat ze moeten doen als er wordt gebeld voor een overleden medewerker. Of als iemand veel klantcontact had: wie staat hen te w…

To Be Magazine

Lees artikel

Ogen van de ander

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm

Professor George Kohlrieser from IMD in Lausanne outlines how the cycle of bonding provides an opportunity for goodbyes, loss and dealing with grief, and claims that leaders should not be held hostage by their past experiences if they want to bond with their employees. Interview by Riet Fiddelaers-Jaspers, Jakob van Wielink and Leo Wilhelm…

Coachlink Magazine

Lees artikel
Meer leren over leiderschap en transitie?

Laten we kennismaken

Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.

Media en pers