Kunst voor Verbinding
‘Te midden van kunst kom ik tot rust. Dan word ik uitgedaagd en geïnspireerd om op een andere manier naar mijzelf en de wereld om me heen te kijken. Mijn echtgenote leerde me naar kunst kijken en daarmee ook haar en mijzelf waarachtiger te ontmoeten. Op één van onze vele museumbezoeken werd ik met stomheid geslagen toen ik voor het schilderij ‘De Moeder Gods van Tederheid naar Slechte Harten’ van Kuzma Petrov-Vodkin stond. Het hangt in het Russisch Museum te Sint-Petersburg.’
In gesprek met Philip Zimbardo.
‘We kunnen verzeild raken in giftige omstandigheden. In situaties terechtkomen die ons gedrag beïnvloeden op een manier die we niet voor mogelijk houden, die we ons niet kunnen voorstellen. En we geloven dat we daarin een keuze hebben, al blijkt uit onderzoek dat dit niet altijd waar is. We moeten en kunnen ons bewust zijn van de sociale situaties waarin we terechtkomen en hoe deze ons beïnvloeden en vormen. Ieder mens loopt de kans om onder druk van de sociale omstandigheden ‘slecht’ gedrag te vertonen. Maar ook ieder mens heeft de kans om een ‘alle…
‘Van Wielink verwijst naar een recent artikel in het Amerikaanse vakblad Harvard Business Review met de titel ‘Als een collega rouwt’. De auteurs benadrukken daarin dat bedrijven beter functioneren als ze flexibeler omgaan met tijd voor herstel en persoonlijke gesprekken. Leidinggevenden die zorgvuldig te werk gaan in tijden van collectieve rouw bevorderen de saamhorigheid en de loyaliteit.’
In gesprek met Azim Khamisa over de kracht van vergeving
“Er is geen enkel probleem in het leven dat je geest niet kan oplossen of helen. Toen mijn zoon werd vermoord, werd ik overvallen door immens verdriet en intense pijn. Ik viel flauw en had een ervaring waarbij ik buiten mezelf trad en zag hoe ik op de grond lag. Ik voelde me rustig en vredig. Toen ik bijkwam, had ik een belangrijk inzicht: in deze tragedie, waarbij een jongen onder invloed van drugs en alcohol mijn zoon doodschoot, bevonden zich slachtoffers aan beide kanten van het geweer. Deze gedachte opende voor mij de weg naar v…
Interview voor 'De Reis', leiderschapsmagazine van SeederDeBoer
'This is the sign you've been looking for'
‘Leiders moeten volgens Jakob van Wielink soms eerst een crisis ervaren voordat ze goed naar zichzelf en de impact van hun verleden willen kijken. ‘Sommigen ontsporen, anderen lopen vast. Het is belangrijk om te kijken waar bepaald gedrag vandaan komt. Vooral als het ineffectief is en het je eigen groei en die van anderen belemmert.’
Over worden wie je moe(s)t zijn
‘Zoals zo vaak in onze gesprekken, ronden we af met een vooruitblik op schrijfwerk dat nog gedaan mag worden. En als er een nieuw verzoek ligt, zeggen we steevast tegen elkaar “geen tijd” om dan meestal snel daarna te concluderen dat ‘nee’ geen optie is. “Ja”, horen we je nu zeggen “hoezo, geen optie? Je kunt altijd ‘nee’ zeggen.” Wanneer is je ‘ja’ werkelijk ja, en je ‘nee’ werkelijk nee? Wat is de bron van waaruit je antwoord op een vraag volgt. Dat hangt voor ons samen met de vraag naar onze roeping, naar wat we ervaren als de …
In gesprek met dr. Edith Eva Eger
“Als we onszelf niet toestaan om te rouwen om ons verdriet, onze wonden en teleurstellingen, zijn we ertoe verdoemd om ze telkens opnieuw te beleven. Je kunt vrijheid vinden in het accepteren van wat er is gebeurd. Vrijheid betekent dat we de moed verzamelen om de gevangenis af te breken, steen voor steen.”
‘Hoe bereik je een organisatiecultuur waarin coaching vanzelfsprekend is? De gemakkelijkste weg zou natuurlijk zijn om onze organisatie te vullen met alleen maar medewerkers met een ‘op groei gerichte’ mindset: met mensen die ervan overtuigd zijn dat capaciteiten ontwikkeld kunnen worden en die er dan ook voor open staan om zelfs van hun negatieve ervaringen te leren. Met mensen die de bereidheid houden om ondanks ervaringen van falen, toch weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Deze medewerkers zijn in staat om te gaan met feedback, ook als deze kritisch is. Deze medewerkers hebben een…
Interview samen met Marcel van Wersch
‘De grootste valkuil van leiders van deze tijd? Volgens Jakob van Wielink en Marcel van Wersch is het een gebrek aan emoties op de werkvloer. Gelukkig is hier iets aan te doen. ‘Je kunt onmogelijk het beste uit jezelf halen als je hoofd ergens anders is.’
Dutch coaches Jakob van Wielink and Leo Wilhelm explore the parallel journey of a leader developing new insight through coaching, with the quest to build psychological safety within organisations.
Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.