Interview met Mirjam Rotenstreich
Op tweede pinksterdag 2010 drukten twee politieagenten op deze bel aan de Johannes Verhulstraat in Amsterdam. ‘A.F.Th. van der Heijden, Mirjam Rotenstreich en Tonio’ vermeldt het plaatje. Indringende beelden die we beiden overhielden na het lezen van ‘Tonio’ komen naar boven. De gebeurtenissen die we kennen uit het boek lijken hier tastbaar nabij. In gesprek met Mirjam Rotenstreich, auteur, moeder van Tonio en echtgenote van A.F.Th. van der Heijden over ‘verzoening met het onverzoenbare’…
Rouw is meer dan alleen de pijn van verlies. Het is de achterkant van liefde. Rouw laat je stilstaan bij datgene wat je liefhad, diegene die je lief hebt gehad en de vreugde die je hebt ervaren. “De manier waarop je omgaat met verlies, laat zien hoe je met je leven en jezelf omgaat”, ontdekte Jakob van Wielink…
Laat ik maar met de deur in huis vallen. Yvonne Burgers ‘Spiegel aan de top’ is een heerlijke en belangrijke aanwinst in de boekenkast van de (aankomende) coach. Mij troffen de ontnuchterende toegankelijkheid en de kernvragen voor ons ambacht die het de lezer voorhoudt. Niet ‘uit een boekje’, maar verweven met de kraakheldere praktijk: mensen zelf aan het woord…
Onvermogend lijkt de taal, vooral op momenten dat ze gezocht wordt. Die momenten zijn talrijker dan voor velen van ons aangenaam is. Het is niet voor niets dat met name de laatste jaren ons ambacht meer en meer open komt te staan voor een ‘andere taligheid’, zoals bij emotioneel lichaamswerk en mindfulness. En dat we ook onze taal en toevlucht zoeken in de muzen. Toch zoeken mensen in hun ervaring, met name bij verlies, steeds naar een narratief: de mogelijkheid tot een verhaal. Een verhaal dat past in een groter geheel. Daarop richten wij ons in dit artikel. Wij concentreren onze aanda…
Verlies is niet iets dat alleen privé voorkomt. Ook door veranderingen op het werk hebben mensen te maken met verlieservaringen. Jakob van Wielink en Thijs Verest begeleiden ondernemingsraden bij de invulling van hun rol tijdens deze processen….
We zijn bij het schrijven geraakt door de vele wijzen en gelaagdheden, nuances ook, waarin verlies zich aan ons laat zien. De mens toont in de eerste ontmoeting misschien, aan de buitenkant, niet zijn verlies. Toch vraagt zijn onuitgesproken verhaal om aandacht, ruimte en bedding om het verlies aan het licht te laten komen. Hoezeer we ook ‘weten’ dat rouw zich niet laat oplossen, die ander zit wel mooi tegenover je met zijn verhaal, zijn vraag. Als personeelsverantwoordelijke, als collega, leidinggevende. Als coach en begeleider….
Daags na mijn gesprek met Jakob van Wielink lees ik in Elsevier het afscheidsinterview met Herre Kingma . ‘We leven in een pech-moet-weg-samenleving. We lopen schade op in ons leven en eigenlijk willen we dat niet aanvaarden.‘ Jakob zegt het zo: ‘We doen er alles aan om verlies te vermijden. We hebben angst voor de pijn door verlies, voor gebeurtenissen die wonden veroorzaken of oude wonden openhalen.’ Verlies doet zich voor op alle levensterreinen, zowel in ieders persoonlijke leven als op het werk. In het ‘gewone’ leven is het vaak al moeilijk om te gaan met mensen die onder v…
Zelfs de meest geharde leidinggevende ligt er ’s nachts wakker van: gesprekken over boventalligheid en verlies. Al ben je nog zo getraind, het blijft lastig om met heftige emoties om te gaan. Wat zeg je wel in zo’n gesprek en wat vooral niet? Voor de leidinggevenden lijkt hierin de grootste uitdaging het ‘leiderschap met lege handen’. Een antwoord op de fundamentele vragen die in de gesprekken naar voren komen is immers niet meteen voorhanden. Bewustwording van de eigen emoties vormt een goede basis voor dit soort lastige gesprekken…
Er zijn twee richtingen waar zin gevonden kan worden: binnen de mens en buiten de mens. We spreken van interne zingeving wanneer iemand binnen zichzelf bronnen aanspreekt die leiden tot antwoorden op zijn vragen naar zin en betekenis. De eigen vaardigheden worden dan aangewend om overtuigingen en opvattingen in overeenstemming te brengen met de feitelijkheid van het verlies. Het zijn de manieren die mensen zich eigen hebben gemaakt, manieren waarop ze omgaan met emoties, spanning en stress. De manieren ook van communiceren, van aanpakken of vermijden en van sociale steun zoeken of afzondere…
Wat is een organisatie eigenlijk? Sla een willekeurig managementboek open en het wordt gedefinieerd als ‘een georganiseerd samenwerkingsverband dat is op- en ingericht om vooraf bepaalde doelen te realiseren’ – of woorden van gelijke strekking. Om de doelen te verwezenlijken moet er door mensen werk worden verzet, arbeid worden verricht. Maar werk is voor de meeste mensen veel meer dan slechts een strikt zakelijke uitwisseling van arbeid voor loon…
Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.