Artikelen

De mens is een menigte

artikel thumbnail
Nienke van Oeveren

Een gesprek met Jakob van Wielink verdient rust en aandacht. Hij laat je nadenken over jezelf, je leven en hoe je kunt helpen het leven van anderen mooier te maken. Rust en aandacht zoekt de leiderschaps- en transitiecoach ook in de boeken die hij leest….

CoachLink Magazine

Lees artikel

In het hart van de rouw

artikel thumbnail
Jakob van Wielink

Rouwen is een onmogelijke opgave.

Rouwen is tegelijkertijd het ultieme protest tegen het nog hier zijn, zonder de beminde ander. Misschien minder het protest tegen het alleen zijn, als wel tegen het zonder de ander achtergeble- ven zijn. Het verlangen soms ook om bij die ander te zijn, over de grens van de scheiding en het eigen leven heen, om op die manier de geliefde gezamenlijkheid te herstellen. En tegelijkertijd, heel tegenstijdig, het volle besef dat met het zelf verdwijnen ook de herin- neringen aan de ander zullen verdwijnen, waardoor de ander nogmaals en nog de nitiever zal sterven.…

Geloven Onderweg

Lees artikel

Talentmanagement draait om menselijke verbindingen

artikel thumbnail
Marianne Rijke

Maar niet alleen de leidinggevende fungeert als talentmanager, vertelt Jakob van Wielink, expert op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Iedereen is ook zelf verantwoordelijk voor het ontwikkelen en managen van zijn/haar talent. Het willen blijven leren is van groot belang, waarbij het erkennen van falen en het hiermee om leren gaan essentieel zijn voor de ontwikkeling van iemands talent. “Je moet nagaan waar je vandaan komt, waar je bent en waar je naartoe gaat.” Daarnaast ziet hij het hebben van secure bases, mensen die je vertrouwt, waar je je veilig voelt en die je tegelijkertij…

MT

De Transitiecirkel. Verhalen van betekenis

artikel thumbnail
Denise van Geelen-Merks

Onze ervaringen met welkom zijn en hechting in onze vroege jeugd en op impactvolle momenten daarna, beïnvloeden sterk de manier waarop we steeds opnieuw verbinding aangaan. Maar ook hoe ons is voorgeleefd over afscheid nemen en rouwen, de manieren van ons nest tot ver over de grens van onze huidige generatie, kleurt hoe we geneigd zijn om te gaan met afscheid en rouw die we later in ons leven ontmoeten…

Vuurvogel

Lees artikel

Coachen bij verlies: in gesprek over het verlies achter de coachingsvraag

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm & Heidi van den Hout

Bestel het boek Coachende gespreksvoering

Tijdens ons leven, op onze reis van geboorte naar sterven, zullen we regelmatig verlies lijden en afscheid mogen nemen. Dat geldt voor ons allemaal. Hoe meer we groeien in onze volwassenheid als coaches, hoe meer we dat ook bij coachingsvragen zullen tegenkomen. Om als coach anderen effectief te kunnen begeleiden bij thema’s van verlies, is het van belang om eerst onze eigen verliezen onder ogen te zien. Je kunt anderen niet goed begeleiden bij hun omgang met verlies als je niet weet hoe jij zelf met verlies omgaat. We noemen dat ook wel ‘van bin…

Hoofdstuk in Coachende gespreksvoering, 3e druk

Lees artikel

Rouwen is hard werken

artikel thumbnail
Bob Jansen

Veel leidinggevenden vinden het moeilijk om met een rouwende medewerker te praten over werkhervatting. Jakob van Wielink, expert in verlies, rouw en werk, en opleider en begeleider bij verander- vraagstukken: ‘Een leidinggevende wordt volop geconfronteerd met zijn eigen emoties en welke vragen hij moet stellen. Daarnaast moet hij balanceren tussen aandacht voor de individuele medewerker, aandacht voor de organisatie en het werk dat gedaan moet worden. Daar zit een spanningsveld….

P&O Actueel

Lees artikel

Omgaan met verlies en de grenzen van het leven

artikel thumbnail
Jikke de Ruiter

Het is niet eenvoudig om een eerlijk boek te schrijven over verlies en rouw. Zonder in platitudes te vervallen of pathetisch te worden, maar wel met respect voor de rauwe ervaring die een mens heeft te doorstaan als iets of iemand hem ontvalt. Een gesprek met Jakob van Wielink over het boek Met zoveel liefde heb ik van je gehouden…

Tijdschrift voor Coaching

Lees artikel

Het publiek maakt de voorstelling compleet

artikel thumbnail
Mirjam Dirkx

Interview met pianiste en performancekunstenaar Tomoko Mukaiyama

De Japanse pianiste en performancekunstenares Tomoko Mukaiyama woont in Amsterdam. In haar installaties zoekt zij naar een manier waarop het publiek zich kan herkennen in de voorstelling. Wat kunnen coaches leren van deze kunstenares?…

Tijdschrift voor Coaching

Lees artikel

Naar de overkant

artikel thumbnail
Marjon Weijzen

Artikel over familieopstelling

Af en toe stelt Jakob van Wielink, de begeleider/‘opsteller’ van de avond, me een vraag. “Hoe is het hier?” Of: “Wat wil je zeggen tegen je dochter, je moeder, je broer?” Het klopt wat mijn vriendinnen gezegd hadden: de antwoorden komen vanzelf. En de emoties ook. Zo sta ik daar, als moeder van Mireille, op een gegeven moment enorm te huilen. Mireille wil me omhelzen, maar Van Wielink houdt haar tegen. “Nog niet, eerst voelen wat het je doet.” Een goede interventie, want dan pas kunnen we elkaar in de ogen kijken, als moeder en dochter, en elkaa…

Brancheblad Uitvaartzorg

Lees artikel

Zeg liever niet: neem alle tijd die je nodig hebt

artikel thumbnail
Anouk Vogels

Rouwende collega’s maken ons een beetje ongemakkelijk. Moeten we een praatje maken? Met rust laten? En wat moet de baas doen? „Wees niet bang óók zakelijk te zijn.” (…)

Concreet zijn is beter, zegt ook Van Wielink. „Een veelgemaakte inschattingsfout is dat een leidinggevende na zo’n verlies de werknemer belt en zegt: neem alle tijd die je nodig hebt, ik hoor wel wanneer je weer komt werken.” Dat is goedbedoeld, maar iemand in rouw heeft doorgaans geen baat bij zo’n open einde, weet Van Wielink. „Spreek af wanneer je opnieuw belt, en blijf zelf steeds contact zoeken. Struc…

NRC Next

Lees artikel
Meer leren over leiderschap en transitie?

Laten we kennismaken

Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.

Media en pers