Artikelen

Rouw op de werkvloer. Als een collega overlijdt

artikel thumbnail
Elles Beijers

Niet elk bedrijf heeft een protocol. Ik zou willen adviseren dat tóch te regelen. Ik merk vaak dat er weerstand is, dat mensen zeggen: dat komt wel als het zover is’. Maar in tijden van stress gebeurt er zo ongelooflijk veel, waardoor je sneller dingen over het hoofd ziet. Een protocol gaat over heel praktische zaken, van ‘wie krijgt gelegenheid om naar de uitvaart te gaan’ tot ‘wie heeft contact met de nabestaanden’. Maar ook: hoe instrueer je collega’s wat ze moeten doen als er wordt gebeld voor een overleden medewerker. Of als iemand veel klantcontact had: wie staat hen te w…

To Be Magazine

Lees artikel

Ogen van de ander

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm

Professor George Kohlrieser from IMD in Lausanne outlines how the cycle of bonding provides an opportunity for goodbyes, loss and dealing with grief, and claims that leaders should not be held hostage by their past experiences if they want to bond with their employees. Interview by Riet Fiddelaers-Jaspers, Jakob van Wielink and Leo Wilhelm…

Coachlink Magazine

Lees artikel

Dare to Care: Leading Through Rapport and Bonding

artikel thumbnail
met Riet Fiddelaers-Jaspers & Leo Wilhelm
Association for Coaching Global Bulletin

Lees artikel

No baby without a mother, no leader without a context

artikel thumbnail
Sijtze de Roos

Jakob van Wielink and Sijtze de Roos interview Professor Manfred Kets de Vries of INSEAD business school on what makes a good leader in organisations.

“I have seen too many organisations like concentration camps and as Thoreau once said: the mass of men lead lives of quiet desperation”. Drawing on his background as psychotherapist, Kets de Vries writes about what seems most elusive in working with leaders: the irrationality of decision making in organizations. To demystify this and to gain insight into what makes leaders tick, Kets de Vries studied what he calls the ‘inner theatre’ o…

Interview in Association for Coaching Global Bulletin

Lees artikel

Kwetsbaar Leven. Over desoriëntatie en heroriëntatie

artikel thumbnail
Jakob van Wielink

Interview met professor Christa Anbeek

In haar boeken, met name ‘Overlevingskunst’, en in haar spreken lijkt prof. dr. Christa Anbeek vooral een zoeker naar betekenis bij levensgebeurtenissen die op voorhand betekenisloos lijken. Ze geeft haar visie op de verhouding tussen dat zoeken naar beteke- nis waar die schijnbaar niet gevonden kan worden en het heersen-de vooruitgangs- of maakbaarheidsgeloof…

Tijdschrift voor Coaching

Lees artikel

Ik heb mezelf fouten gegund

artikel thumbnail
Mirjam Dirkx

Interview met opera directeur Nicolas Mansfield

Sinds 2013 is Nicolas Mansfield algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera. Na een ingrijpende reorganisatie met veel gedwongen ontslagen als gevolg van de grote bezuinigingen op kunst en cultuur kwam het gezelschap gedurfd terug. Een gesprek over leiderschap, het belang van kunst en een nieuw begin…

Tijdschrift voor Coaching

Lees artikel

Verborgen verlangen: tussen een zeker verleden en een onzekere toekomst

artikel thumbnail
met Riet Fiddelaers-Jaspers

Jacob Grimm, de sprookjesschrijver, hield een rede na het overlijden van zijn broer Wilhelm. Daarin spreekt hij de beroemde woorden: “Er ligt een tegenspraak in de wens van veel mensen om oud te worden en hun onwil om oud te zijn.” In de ouderdom worden velen in versterkte mate geconfronteerd met een scharnierbeweging: het verleden geeft veel herinneringen die vragen om een soort van balans, de toekomst is onzeker, gaat gepaard met (ernstige) ongemakken en er is de dood die zich steeds nadrukkelijker aan je opdringt…

Geron

Lees artikel

Leven met verlies en hoop

artikel thumbnail
Ericka Kuyters

Laura Maaskant en Jakob van Wielink stelden een avond samen met het thema ‘Leven met Verlies en Hoop’; ieder vanuit hun eigen betrokkenheid bij dit onderwerp. Jakob van Wielink is gespecialiseerd in leven vanuit kwetsbaarheid en rouwverwerking, en Laura Maaskant vertelt over haar leven en de manier waarop ze toeleeft naar de dood, die voor haar heel dichtbij is…

Tijdschrift voor Coaching

Lees artikel

Archeoloog met een mild hart. Nabij zijn bij terugkijken naar verlies

artikel thumbnail
Jakob van Wielink

In elk welkom wordt een afscheid geboren en elke hechting heeft vooraf al de prijs van het afscheid. Rouw is de bereidheid tot het daadwerkelijk betalen van deze (volle) prijs, het onder ogen komen dat we verliezen hebben geleden en ook het aankijken van ons eigen aandeel. Zo kijken we terug op onze levenslijn en stellen we ons de vraag bij verschillende momenten en gebeurtenissen: heb ik werkelijk afscheid genomen? Heb ik kunnen rouwen, weet ik eigenlijk wel wat dat is, hoe ik dat doe?..

Geloven onderweg

Lees artikel

Rouwen doe je ook op je werk

artikel thumbnail
Ton de Jong

Managers zijn (…) vooral gefocust op de stip aan de horizon. In emoties en gedoe hebben ze niet altijd zin en vaak hebben ze het liever zo weinig mogelijk over het verleden. Die managers vergeten dat werk niet alleen werk is, het geeft betekenis aan je leven. Hoe negatiever een leidinggevende zich uitlaat over het verleden, des te groter wordt de weerstand tegen een reorganisatie…

Brabants Dagblad

Lees artikel
Meer leren over leiderschap en transitie?

Laten we kennismaken

Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.

Media en pers