Artikelen

Rouw is geen ziekte, maar je kunt er wel goed ziek van zijn

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm en Joyce Neijenhuis

Cijfers uit 2010 laten zien dat mensen die iemand in hun nabije omgeving verliezen, zich gemiddeld zo’n honderd dagen ziek melden. Mannen verzuimen 92 dagen, vrouwen zitten gemiddeld 105 dagen thuis na een sterfgeval. Maar veel van dit verzuim komt niet als rouwverzuim in de boeken. Nieuwe cijfers laten zien dat de verzuimcijfers nog hoger liggen, gemiddeld zelfs boven de 170 dagen….

Arbo Magazine

Lees artikel

En toen werd het stil

artikel thumbnail
met Cobi Nijhuis

Heb de bereidheid om er met lege handen te staan. Koester niet de illusie dat je iets kunt doen voor de ander om het lichter te maken. Je hebt geen oplossing voor de leegte, het verdriet en de pijn. Maar die bereidheid om er te zijn, is het meest wezenlijke.” en pas als iemand, zoals hij het noemt, weer ‘met de voeten op aarde’ komt, kun je ook daadwerkelijk iets doen…

NS Koppeling

Lees artikel

Geboekstaafd. De top 3 van Jakob van Wielink

artikel thumbnail
Nienke van Oeveren

Jakob van Wielink is expert op het gebied van verlies en verandering op het werk, waarover hij veel publiceert. Hij is tevens opleider van toekomstige coaches en verliesbegeleiders…Dit zijn zijn 3 favoriete managementboeken…

Managementboekmagazine

Lees artikel

Verlies en rouw op het werk

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm

Jakob van Wielink en Leo Wilhelm hebben “verlies en rouw op het werk” tot het thema van hun activiteiten gemaakt. In hun werk komt aandacht voor verlies en arbeid in de meest brede betekenis, op de eerste plaats. Zowel hun gelijknamige informatieve site als hun discussiegroep op de netwerksite LinkedIn zijn er aan gewijd. Naast bijvoorbeeld de echtscheiding, een ziekte, het verlies van land van herkomst, het overlijden van een dierbare (collega); verliezen die effect hebben op de inzetbaarheid van medewerkers, werken zij rond de ervaring dat werk zelf ook object van hechting en verbindi…

EKR Wending

Lees artikel

Coachen op de grens van therapie. Over het dilemma van professionele afstand en menselijke nabijheid

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm en Patricia Wouters

We werkten met een familieopstelling in een training gericht op coachingsvaardigheden. Een collega riep verwonderd uit:“Maar dat kan niet! Het is een therapeutische interventie en dat is niet wat we de deelnemers willen leren.” Wanneer ben je als coach therapeutisch bezig en wanneer betreed je het grensgebied waar we met grote stelligheid tegen elkaar zeggen: “Wij zijn geen therapeuten.Wij zijn coaches!”?…

Tijdschrift voor Coaching

Lees artikel

Verstopt verlies: een boemerang

artikel thumbnail
Clasina van den Heuvel

Het lijkt misschien stoer om op het werk niet te praten over de slechte boodschap die je kreeg in het ziekenhuis, de echtscheiding die dreigt, of over het overlijden van een goede vriend. Maar stilstaan bij verlies is wel wijs. Ook zakelijk gezien is het slim als managers daar op de werkvloer ruimte voor maken…

Reformatorisch Dagblad

Lees artikel

Survivaltips voor achterblijvers

artikel thumbnail
Marianne Kalkman

De tweede recessie in vier jaar tijd noodzaakt bedrijven de broekriem aan te halen: bezuinigen, reorganiseren, ontslaan. Hoor jij bij de werknemers die mogen blíjven, dan haal je vast opgelucht adem. Toch is het geen pretje voor de achterblijvers vanwege de hogere werkdruk, stress en schuldgevoel. Hoe ‘overleef’ je een reorganisatie – en houd je plezier in je werk?…

Management Support Magazine

Lees artikel

Medicalisering van rouw ongewenst

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm

Waarom is het een slecht idee als rouw wordt gemedicaliseerd?….

Financieele Dagblad

Lees artikel

De cirkel sluiten. Van betekenisgeving naar nieuw contact

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm

Is begeleiding op het niveau van zingeving voorbehouden aan de geestelijk verzorger of pastor, of is er binnen coaching ook plaats voor? Wij denken het laatste en zien het ook nauwelijks als een keuze. Het feit dat veel begeleidingsvraagstukken in de coachingspraktijk raken aan wat in zijn theorie van de logische niveaus van verandering het identiteitsniveau (wie ben ik?) en het zingevingsniveau (wat is mijn missie?) noemt, lijkt deze aanname te onderstrepen….

Tijdschrift voor Coaching

Lees artikel

Tussen boventalligheid en ontslag

artikel thumbnail
met Leo Wilhelm

Alleen met een menselijke maat en met aandacht voor het verlies, kan een organisatie na een ontslagronde weer verder. En een pink slip-party kan recht doen aan emoties bij vertrek…

P&O Actueel

Lees artikel
Meer leren over leiderschap en transitie?

Laten we kennismaken

Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.

Media en pers