Artikelen

Kom eigen wonden onder ogen

artikel thumbnail
Opinie met Jan Pool en Theo van den Heuvel

Er is psychologische veiligheid nodig om als kerk een gemeenschap te vormen van gezonde relaties. Daartoe dienen leidinggevenden hun eigen wonden onder ogen te komen, schrijven drie mentoren in geestelijk leiderschap.

Nederlands Dagblad

Lees artikel

Verandering is een nietsontziende reis

artikel thumbnail
Interview met Klaartje van Gasteren door Hedda Treffers

Jakob: ‘Ik denk dat er in de afgelopen tien jaar in het Westen bewegingen gaande zijn die mensen structureel zieker maken dan nodig. We zijn heel erg gaan “compartimentaliseren”. Daarmee bedoel ik dat mensen met een probleem rondom rouw naar een rouwtherapeut worden gestuurd, mensen met een probleem op het gebied van werk, sturen we naar een coach, mensen met een onverwerkt trauma moeten naar een traumatherapeut en ga zo maar door. We zijn in een cultuur gekomen van doorverwijzen waardoor we zijn gaan denken dat we op bepaalde plekken niet welkom zouden zijn met heel de ervaring van o…

CoachLlnk Magazine

Lees artikel

Ik mag een vader voor velen zijn

artikel thumbnail
Interview door Carina Bergman

Jakob van Wielink (47) ervoer gevoelens van rouw en onzekerheid toen het duidelijk werd dat hij niet op biologische wijze vader zal worden. Hij hervond en vindt dagelijks vreugde in zijn rol als stiefvader, schrijver en als coach van leiders. ‘Ik heb ontdekt dat ik op de diepste laag van mijn identiteit een vader ben. Alleen uit zich dat op een= andere manier.

Gewoon Pappa

Lees artikel

Op de koffie bij Jakob van Wielink

artikel thumbnail
Interview door Brigitte van Dam

Onze primaire reactie bij pijn en teleurstelling is verzet, we willen die niet. Maar dat lost niets op. Ook ik vroeg me in pijnlijke levensfasen af welke betekenis Jezus hierin voor mij heeft. Hij ging als mens ook door rouw en diepe angst. Het leven is nu eenmaal niet alleen vrolijk. Maar als je je ervoor open stelt, kun je juist als het moeilijk is Jezus ervaren. En daardoor groeien, opstaan, je ware identiteit vinden. Voor mij is Jezus een leraar, een inspirator en geleidelijk aan een echte vriend geworden.

de Drieklank

Lees artikel

Inspiratie is soms een boeddhabeeld van Xenos

artikel thumbnail
Interview door Frank Houtappels

In het westen en zeker in Nederland zijn we meer en meer gaan geloven in de maakbaarheid van het leven, zegt hij. ,,Maar op tal van plaatsen piept het en kraakt het. Je ziet het aan de geestelijke gezondheidszorg. Rouwtherapie: in elk dorp te vinden. Aan de ene kant is die professionalisering goed. Maar we zijn kennelijk ook verleerd ons te verbinden. Hoe kom ik tot dialoog?”

de Gelderlander

Lees artikel

Heelt tijd alle wonden?

artikel thumbnail
Door Rob Govers

‘Heelt tijd alle wonden? Het is een vraag van alle tijden. Een vraag waar coaches mee geconfronteerd worden. De vraag stellen is de vraag beantwoorden. In gesprek met Jakob van Wielink onderzoeken we deze vraag met meerdere laagjes. Van Wielink is partner bij de School voor Transitie, leiderschapscoach en coauteur van het boek Taal van Transitie. Je roeping als leider in een wereld van verandering. Ik spreek hem voor LoopbaanVisie in zijn lichte kantoor verscholen achter het Dominicanenklooster in de Gelderse gemeente Huissen, dat je uitspreekt als Huusen.’

Interview in LoopbaanVisie

Lees artikel

Ga niet om het lijden heen maar zoek elkaar op

artikel thumbnail
Marina de Haan

Hoe we emotioneel opgroeien en beïnvloed worden, gaat niet zozeer over de vrolijke kanten van het leven. Maar vooral over de moeilijke kanten, daar waar het schuurt’, zegt Van Wielink. ‘Shit happens gewoon. Bij uitstek in kerken is het lijden een enorme uitdaging. Dat is een paradox, want de essentie van het christendom is lijden en opstanding. Over lijden zijn veel mooie verhalen te maken en musea hangen vol met de meest schitterende kunst erover.

Interview samen met Henk Rothuizen in het Nederlands Dagblad

Lees artikel

Geloven als het zwaar wordt

artikel thumbnail
Carolien Paasman

‘In de pijn heb ik Jezus ongelooflijk dichtbij ervaren’

De katholieke Jakob van Wielink en de evangelische Henk Rothuizen schreven samen een boek over hoe Jezus in iedere fase van het leven met de mens meeloopt – ook, of misschien wel juist als het leven zwaar is.

Interview met Henk Rothuizen in Katholiek Nieuwsblad

Lees artikel

Het beste moet nog komen

artikel thumbnail
Interview door Stijn Fens

Mijn vrouw is Russisch en wij leven in bizarre tijden. Ons huis is vervuld van afschuw en onbegrip. Het is gewoon niet te harden die oorlog. Voor ons beiden is die invasie een grote misdaad.

Aan de ene kant zou je de oorlog een beetje buiten de deur moeten houden om rechtop te kunnen blijven staan. Maar je wilt ook zien wat er gebeurt. Ikzelf wil de oorlog eigenlijk niet buiten de deur houden. Dat staat haaks op wie ik ben, waar ik over schrijf, wat ik doe. Ik ben al zolang bezig met de vraag hoe je mensen helpt met het lijden om te gaan. Mijn antwoord is altijd: door er niet omheen te draai…

Trouw

Lees artikel

In de fik gezet door Jezus

artikel thumbnail
Door Bert van der Kruk

‘Het begon met Jesus Christ Superstar. Jakob van Wielink zag op de lagere school de hippe film over het leven van Jezus en wist: die man wil ik volgen. Het klooster was niet de plek waar hij dat zou doen, wel de wereld van management en leiderschap. “Je kunt niet opstaan als je niet eerst de volle pijn, het volle verlies in de bek kijkt.’

Interview voor de rubriek 'Vol van...' in Volzin

Lees artikel
Meer leren over leiderschap en transitie?

Laten we kennismaken

Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.

Media en pers