Ooit zat Van Wielink in een groepsgesprek met een vrouw wier vader op jonge leeftijd was overleden. Ze merkte dat ze vastliep, dat ze cynisch was geworden. “Maar om nou alles op te hangen aan wat er vroeger is gebeurd”, zei ze. De deelnemers kregen een schrijfopdracht. Zij schreef een brief aan haar vader en kwam terug in de kring met tranen over haar wangen. Van Wielink: “Ze zei: ‘Ik wist oprecht niet dat het overlijden van mijn vader zoveel impact had op mijn leven en op wie ik nu ben. Ik voel voor het eerst in mijn hele lijf hoezeer ik hem mis.’ Dit was een begin van loslaten.”
Die Geschichte eines Klienten oder einer Klientin kann Ihre eigene in unerwarteten Momenten berühren – wir sprechen von Auslösern – und damit Ihre Wunden. Keine einfache Tatsache. Jeder Auslöser ist eine Einladung, sich selbst zu beobachten, sich um die eigenen Wunden zu kümmern und sie zur Heilung zu bringen. Auf diese Weise verhindern Sie, dass alte Wunden und die damit verbundenen Emotionen Sie bei der Beratung Ihrer Klientinnen in Geiselhaft nehmen. Ihre Selbstfürsorge als Berater bzw. Beraterin ist also nicht nur auf Ihr eigenes Wohlbefinden konzentriert, sie ist gleichzeit…
Is er een grondplan in ons leven?
Het antwoord is volmondig ‘ja’. (lacht) En daarmee begint het gedoe. Die vraag doet mij denken aan een zin die mij al vanaf 1995 inspireert en dat is de openingszin van Jean Jacques Rousseau van zijn ‘Du Contract Social’: ‘De mens wordt vrij geboren en is alom geketend.’ Er is een natuurlijk, misschien wel oerverlangen, om te willen denken dat we als een tabula rasa, als een schone lei worden geboren. Maar alle wereldreligies en eigenlijk elke spirituele traditie, dwingen ons om te erkennen dat dit niet zo is. Ons menselijk leven zelf ook; we wil…
Er is veel aandacht voor toenemende mentale problemen bij jongeren. De eenzijdige focus op wat het onderwijs hiertegen kan doen, is een gemiste kans. Er gaat ook iets mis met de steun die ze thuis ervaren.
Wat als je redenaties niet langer verzachten, je denken niet meer helpt, je leven in crisis is? Je bent alleen in de nacht, waar het angstzweet je uitbreekt. In het lijdensverhaal zien we dat Jezus niets verhult, schrijven Mirjam van der Vegt en Jakob van Wielink.
Leiderschapscoach Van Wielink betwijfelt of een wettelijk geregeld rouwverlof de oplossing is. “Er komt dan een grote verzwaring bij de werkgever te liggen. Ik denk dat de periode waarin rouwenden thuisblijven vanzelf korter wordt als rouw op het werk meer bespreekbaar is. Gelukkig begrijpen bedrijven steeds beter dat er geen muurtje staat tussen werk en privé. Rouw is onderdeel van het leven, en daarmee ook van het werk.”
Het was een reclame van een bekend soepmerk: Sjors, de manager die graag wil inspireren vanuit rust en liefde, verliest zichzelf helemaal als iemand een beroep op hem doet. Wie herkent er niet minimaal een heel klein beetje van zichzelf in Sjors? Ik in elk geval wel. Ik wil mezelf graag kennen als iemand die leeft en werkt vanuit Liefde, maar soms verlies ik het wel eens – mijn kalmte, mijn rust, mijn benaderbaarheid. Dan ben ik toch minder de veilige en toegankelijke man die ik graag zijn wil. Het is een verdraaide reis van oefenen, die liefde.
Er is psychologische veiligheid nodig om als kerk een gemeenschap te vormen van gezonde relaties. Daartoe dienen leidinggevenden hun eigen wonden onder ogen te komen, schrijven drie mentoren in geestelijk leiderschap.
Jakob: ‘Ik denk dat er in de afgelopen tien jaar in het Westen bewegingen gaande zijn die mensen structureel zieker maken dan nodig. We zijn heel erg gaan “compartimentaliseren”. Daarmee bedoel ik dat mensen met een probleem rondom rouw naar een rouwtherapeut worden gestuurd, mensen met een probleem op het gebied van werk, sturen we naar een coach, mensen met een onverwerkt trauma moeten naar een traumatherapeut en ga zo maar door. We zijn in een cultuur gekomen van doorverwijzen waardoor we zijn gaan denken dat we op bepaalde plekken niet welkom zouden zijn met heel de ervaring van o…
Jakob van Wielink (47) ervoer gevoelens van rouw en onzekerheid toen het duidelijk werd dat hij niet op biologische wijze vader zal worden. Hij hervond en vindt dagelijks vreugde in zijn rol als stiefvader, schrijver en als coach van leiders. ‘Ik heb ontdekt dat ik op de diepste laag van mijn identiteit een vader ben. Alleen uit zich dat op een= andere manier.
Om een afspraak te maken met Jakob, ook voor interviews en andere (media)bijdragen, kun je contact opnemen met Yvon Hoes of Nicky de Waal via 026 - 30 20 000 of info@deschoolvoortransitie.nl.